[...] miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), czy właśnie różnorakich sekciarskich filmów o „zdrowej diecie” i trybie życia. W poszukiwaniu prawdy [...]
[...] D – nie tylko osoby stosujące dietę ketogeniczną mogą mieć jej niedobory. Nowoczesny tryb życia, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, stres, to tylko niektóre z czynników uszczuplających zasoby tej witaminy. Szczególne znaczenie może mieć ta witamina w kontekście niedoborów wapnia, ponieważ pomaga ona w jego przyswajaniu. Ketony [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
[...] adiponektyny w osoczu oraz zmniejszenie stężenia leptyny i rezystyny. Zmieniając poziomy tych adipokin, hamuje adhezję (przyleganie) monocytów do komórek śródbłonka naczyniowego, aktywność neutrofili, makrofagów oraz agregację płytek. Ponadto stosowanie IF ogranicza transformację makrofagów w komórki piankowate (tworzą blaszkę miażdżycową) [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] białka serwatkowego) Na noc: 40 g protein (20: 00 - 21:00); może być o wolnej kinetyce, np. kazeinowe, białko jaja lub mieszanki w/w Razem: 240 g białka (6 x 40 g), czyli 3 g na kg masy ciała dla osoby ważącej 80 kg (nie licząc białka z odżywki potreningowej czy gainera). Osoby cięższe muszą umieścić więcej białka w każdym posiłku. 185 g [...]
[...] przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne. Obniżenie stężenia adiponektyny koreluje ze zwiększonym ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego, chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy i cukrzycy typu II oraz większą podatnością na urazy naczyniowe. Z kolei niektóre dane potwierdzają inną hipotezę. W badaniu Ellenbroek i wsp. [...]
[...] ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten [...]
[...] i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani nawet zalecana. Produkty te zawierają tylko naturalnie [...]
[...] objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach histamina endogenna jest jednym z podstawowych mediatorów (fazy natychmiastowej wzrostu przepuszczalności naczyń). Najwyższe stężenie histaminy mają: pasta z anchois (~3.4 g na 100 g produktu), tuńczyk konserwowy (2 g na 100 g), makrela wędzona (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois [...]
Trening siłowy sam w sobie nie jest powodem, przez który łapiemy kontuzje czy tracimy nawet w pewnym stopniu zdrowie. Sam mechanizm, bazujący na zaangażowaniu mięśni w sposób przewyższający ich możliwości wysiłkowe sprawia, że możliwe jest budowanie ich masy. Dzięki temu, że wykorzystujemy obciążenie przewyższające możliwości organizmu, możemy [...]
Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]
[...] je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety na nas niekoniecznie działa, czujemy się źle i bez energii. Dlaczego tak się dzieje? Co jest tego przyczyną? Czy każdy powinien mieć dietę dostosowaną pod siebie? Różne preferencje smakowe Każdy z nas ma potrawy, które uwielbia i takie, których wolałby nie jeść. Dieta [...]
[...] i dietetycznego, a dopiero później pisać, że „ten trening jest zły” albo „ta dieta nie przynosi efektów”. Narzędzie często jest tak dobre, jak jego użytkownik. Na czym polega trening modułowy? Sesja A to trening siłowy - może być push, pull, nogi (PPL), sesja góry lub dołu. W praktyce stosowałem w tych kombinacjach głównie trening PPL, [...]
[...] jest w rozmowach wyznacznikiem formy. Podsumowanie Podejdź do mięśni brzucha, jak do każdej innej partii. Trenuj intensywnie jednego dnia, a później daj im 48 godzin odpoczynku. Nie skupiaj się na tradycyjnych brzuszkach. W zamian za to sięgnij po inne ćwiczenia, które znacznie bardziej angażują mięśnie brzucha. Zmieniaj ćwiczenia co jakiś [...]
[...] diet jest „skuteczna”, tj. przynosi wyraźny spadek masy ciała. Skąd więc ta ironia? Bo ocenianie samego spadku masy ciała jest bezsensowne. Może się okazać, iż z tych 5, 10 czy 15 kg większość stanowi masa mięśni, a wcale nie tkanka tłuszczowa. Jak uniknąć efektu jojo? Aby utrzymać masę ciała po redukcji, należy… odchudzać się racjonalnie, [...]
[...] i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale możliwa do realizacji. Z pewnością nie powinna być formą diety [...]
Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]
Dieta wegetariańska kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne [...]